Leegte en eenzaamheid

Aan mijn tante vroeg ik of ze wel op me zou wachten, tot ik er was. En ik bedacht nog dat dat wel een stomme vraag was. Natuurlijk zou ze op me wachten, zei ze ook.

Maar het sneeuwde verschrikkelijk, we zagen de weg bijna niet. Door niemandsland kropen we vooruit. Toen we de hoek van de straat omsloegen, keek ik omhoog en zag dat er slechts een klein lichtje aan was. We voelden dat het nog meer fout was dan het al was maar wat kan je anders doen dan maar door gaan. De deur open, de lift in, de sleutel in het slot van de voordeur, de gang in stappen, elke intuitie negerend. In de gang werden we totaal overspoeld door onnoemelijke eenzaamheid en zwaar verdriet. Alle deuren in huis dicht alsof zij elk een grimmig geheim wilden verbergen. En er was niemand, elke ziel op de wereld was verdwenen.

We zijn de huiskamer ingegaan en loos riep ik de naam van mijn tante nog, zoekend naar een briefje van haar maar bang dat ik het briefje wat mijn vader voor me had achtergelaten al zou vinden. Ineens riep Stefan dat ik niet moest kijken. En keek ik toch, een fractie van een seconde bezeten van angst dat ze mijn vader gewoon hadden achtergelaten op de bank. Gelukkig zag ik hem niet, gelukkig al het andere ook niet. Zag het wel maar het is niet meer tot me doorgedrongen. Stefan duwde me daarna grof naar de gang en sloot de deur.

Nog meer paniek maakte zich van me meester. Ik had geen telefoonnummers van mijn tante, wat moesten we nu, waarom stonden we daar, waarom is de wereld gek? Stefan is teruggegaan om een telefoon te pakken, heeft meer gezien dan ik hier kan of wil verwoorden. We hadden er ook nog niets aan, de telefoon. De goede nummers stonden daar niet in. Maar ik kon niet denken, kon gewoon niet denken. Toch sijpelde er uiteindelijk iets door. Mijn andere tante zou ook komen, die kon ik wel bellen. Ik belde haar, zij zat op het politieburo met mijn familie. Er zou politie achterblijven voor ons fluisterde ze, om me op te vangen. Zij zaten daar op mij te wachten tot we gebracht zouden worden. Ze zei tegen iemand dat ze teruggebracht wilde worden naar mij en ik hoorde nog een agente bijna lakoniek zeggen ‘dat moet ik even vragen hoor, of dat wel mogelijk is’. Ik verloor mijn verstand compleet.

Weer beneden werd mijn familie al snel teruggebracht met een politiebusje. Een agent condoleerde me met het verlies en vroeg nog iets aan Stefan. Of ik zelf gereden had weet ik nu, nee ik had geen rijbewijs. Daarna zijn ze weggegaan. Lieten ons achter, in het pikkedonker midden op straat.

Dat is tot nu de enige informatie die ik van de politie heb gekregen. ‘U bent de dochter? Gecondoleerd, mevrouw’ en nog wat gemompel dat het altijd vreselijk is. Later hoorde ik dat ze mijn tante nog gezegd hebben dat ik helemaal niet in het huis mocht komen, omdat het nog niet ‘vrijgegeven’ was. Ook mijn familie wist niets, na verhoor zijn ze op de gang weggezet om te wachten tot ik er zou zijn. ‘Daar staat het koffiezet apparaat’ en ‘u moet de deur open houden als u gaat roken’. Dan te bedenken dat ze met vijf(!) politieauto’s zijn gekomen en nog speciale assistentie in hebben geroepen.

Vervolgens konden we naar het ziekenhuis omdat het lichaam vrij gegeven was. We hebben geluk gehad dat de schouwarts mijn familie toevallig zag staan, die kon vertellen dat we beter niet nu afscheid konden gaan nemen. Moet er niet aan denken dat we anders gewoon naar hem toe gebracht waren. Maar ook daar geen enkele informatie verder. Talloze verkeerde beslissingen heb ik genomen, omdat ik niets wist en niks weet. Informatie hebben we moeten googelen. Inmiddels weet ik dankzij advies via een forum dat we opgevangen hadden moeten worden. Dat we informatie hadden moeten krijgen wat er was gebeurd, hoe mijn vader er aan toe was in verband met wel of niet opbaren, hoe we nu verder moesten handelen de komende dagen, wat we wel en niet hadden mogen doen. Er had slachtofferhulp moeten komen, we hadden de volgende dag nog gecontacteerd moeten worden. Maar op een of andere manier is dat allemaal niet gebeurd. Alles wat ik weet is wat mijn oom en tante me hebben kunnen vertellen van hun eigen ervaring.

Gelukkig heb ik een verkeerde beslissing bij de notaris kunnen herroepen. Maandag ga ik naar het politieburo om alsnog de hulp te vragen die we nodig hebben. Maar er is teveel wat geen keer meer kan nemen.

Update: De politie in mijn eigen woonplaats scheepte me nogmaals af maar slachtofferhulp gaf aan dat zij inderdaad ingeschakeld hadden moeten worden voor de eerste uren. Zij hebben me alsnog zoveel mogelijk verwijzingen gegeven en verzenden informatie over de officiele klachtenprocedure (voor klacht bij de politie).  Daarnaast heb ik erg fijn kunnen praten en heeft ze nog wat kleine adviezen kunnen geven.

Comments (19)Previous

I will see you on the dark side of the moon

Next

Aan de vitamines

19 Comments

 1. Daar is heel wat mis gegaan op een moment dat er niets mis hóórt te gaan omdat er al genoeg mis is. Verder kom ik op dit moment niet, op afgezaagde standaard bemoedigingskreten zit je vast al helemaal niet te wachten.

 2. desiree

  jeetje, dit klinkt totaal absurd!
  Hoe hebben ze dat nou kunnen doen?
  Wat vreselijk dat dit er ook nog eens bij kwam.
  Net als Frans zegt, er was al zoveel mis en dan dit…
  Ik hoop dat Stefan met dit er ook nog eens bij het een beetje verwerken kan, want dit is ook niet te zuinig mis voor hem.
  Hoe komt het toch met alle opgezette protocollen en draaiboeken dat men hierin zo gruwelijk steeds weer in blundert.
  Belangrijkste is nu dat je morgen de hulp krijgt die je nodig gaat hebben, die jullie samen nodig hebben.
  Dat je in dit alles hoe dan ook verder kunt.
  Wat vreselijk allemaal Cin, gruwelijk vreselijk na alles wat er al op je bord lag.
  Ik hoop dat je samen een heleboel lieve mensen aan familie en vrienden om je heen mag hebben die jullie bijstaan in dit alles, die heb je nu echt nodig.
  In dit alles heel veel liefs en kracht toegewenst aan jou en Stefan.
  @};- 😡

 3. ton

  Afschuwelijk ! Dan valt even alles weg… Heel veel kracht toegewenst…

 4. christinA eijkhout

  Jeetje Cinner, Kafka is er niets bij. Juist op zo’n moment.

 5. Dat er op zo’n moment zoveel cruciaals mis moet gaan. Verschrikkelijk. Dit maakt eht dragen van het verlies niet makkelijker.

 6. Ja ik blijf er elke dag verbijsterd van en tussendoor is de woede enorm. Ga zo op weg naar het politieburo. Meteen ook kijken of er hulp in gang gezet kan worden voor mijn oom en tante die mijn vader gevonden hebben, ook zij hebben helemaal niemand gesproken of gezien nadat ze zijn verhoord en vooral mijn oom zit helemaal stuk.

  Het lijkt ook wel of iedereen plotsklaps achterlijk wordt ofzo. De huisarts van mijn oma heeft zelf geen contact opgenomen en toen ze belde werd ze alleen even gecondoleerd en dat was het dan. Ze heeft een psychologe eigenlijk en daar is een briefje voor opgehangen op de deurbel dat ze er niet was vanwege een sterfgeval, die heeft ook geen contact meer opgenomen. Ze heeft het nummer niet van de psychologe en de huisartsenpraktijk wil het nummer niet opzoeken(??!!). Ik kan niet met haar mee naar die dingen maar ik kan heel goed mensen telefonisch erm, aanspreken.

  Maar goed, eigenlijk wil je dit niet. Ik wil bij de pakken neerzitten even, niet ten strijde trekken voor weet ik wat. Ik wil met mijn vader bezig zijn, niet met zakelijke kanten en het feit dat geen hond ook maar iets doet.

  Maar goed, het is niet anders. Ik ga maar even op weg. Dankjewel voor jullie support lieverds, daar heb ik meer aan dan jullie weten.

 7. Dat wat er gebeurd is is op zich al erg genoeg.
  Dat de collectieve professionele hulpverlening vervolgens niet thuisgeeft is bizar.
  Ik hoop dat degene die je vandaag spreekt dit inziet en zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.
  Nogmaals sterkte voor jou en Stefan…

 8. zo wordt het niet gemakkelijker zeg, wat een gedoe.
  Heel veel sterkte!

 9. De politie kon mij niet verder helpen. Slachtofferhulp is niet voor ons bedoeld, want ‘u bent geen slachtoffer, er is tenslotte geen misdaad gepleegd’. Regiosystemen zijn niet gekoppeld, dus kon men ook geen informatie opzoeken over die nacht. Ik moet via het algemene nummer maar op zoek naar het juiste politieburo aldaar met mijn vragen. In tegenstelling tot Belgie, is het hier ook geheel niet de bedoeling informatie uit het politiedossier te krijgen. Het onderzoek is enkel bedoeld voor de politie. Volgens de agent dan. Ik denk daar heel anders over. En hulp, hulp moet zelf worden gezocht via maatschappelijk werk bijvoorbeeld. Want ‘eigen iniatief wordt hoogelijk gewaardeerd daarin’. Wat dat dan ook mag betekenen.

  De klacht dat de politie was vertrokken waardoor wij alleen in het huis stonden, werd aanvankelijk geschokt serieus genomen maar verdween gedurende het gesprek langzaam enigzins onder het tapijt. Collegialiteit belangrijker dan verdriet.

 10. En de stichting Korrelatie? http://korrelatie.nl/

  In elk geval een luisterend oor van professionals….*ONBEGRIP*

 11. Ja die kan ik misschien wel benaderen inderdaad. Inmiddels hebben we ook veel zelf uitgevonden en vrees ik dat het daar gewoon op uit komt.

 12. Dan tast je volledig in het duister, in deze donkere dagen. Belachelijk, deze gang van zaken. En heftig Cin, ook voor Steef. Ik hoop dat jullie al dat geregel snel achter jullie kunnen laten om ruimte te maken voor het verdriet. Dat is het minste dat ik voor je kan hopen. Dikke knuffel.

 13. Bizar dit. Goed, slachtofferhulp is dan misschien niet de juiste instantie voor opvang na iets dusdanigs heftigs als dit, maar hebben ze geen contacten met psychologen, maatschappelijk werkers, íemand?!

  Ik weet uit ervaring (op Intensive Care gewerkt als secretaresse) dat bij (poging tot) zelfdoding of bij buiten bewustzijn op straat aangetroffen personen zonder identiteitsbewijs de politie meer tégen dan meewerkt. “Belt u het algemene nummer maar, veel succes”, maargoed, ik ben dan ook geen familie. Ik vind het echt schandelijk hoe jullie behandeld zijn. Een officiële klacht indienen (of bij iets ombudsmanachtigs?) is misschien een idee, maar ik denk zo dat jullie hoofden daar op dit moment niet echt naar staan.

  Ik hoop desalniettemin dat jullie de juiste hulp krijgen bij het verwerken van niet alleen het overlijden van je vader, maar ook de nare gang van zaken eromheen. Heel veel sterkte.

 14. Opa-Buiswater

  Cinner, de politie had je wel degelijk door moeten sturen naar slachtofferhulp! Of zelfs contact voor je op moeten nemen, helaas gaat dat wel eens mis. had je nog getracht te mailen maar dat lukt niet….. Mocht je vragen hebben: misschien dat ik iets kan betekenen…je weet mijn mailadres

 15. Goed, inmiddels contact gehad met slachtofferhulp en inderdaad blijkt dat zij meteen die nacht ingeschakeld hadden moeten worden. Zij doen de eerste opvang, helpen bij de eerste beslissingen en doen verwijzingen voor verdere hulp. Nu konden ze vrij weinig voor me betekenen hoewel ik een erg fijn gesprek heb gehad, vele verwijzingen alsnog heb gekregen en zij informatie naar me sturen over de klachtenprocedure bij de politie. Zij drong erg aan er een officiele klacht van te maken en dat gaan zowel mijn familie als ikzelf ook doen. We kunnen het gebeuren niet meer terug draaien maar ik vond het erg fijn eindelijk iemand te spreken die in elk geval poogde me zo goed mogelijk op te vangen en verder te helpen.

 16. citrientje

  wat naar dat jullie niet opgevangen werd op het moment dat het hard nodig was.
  Tis onwijs naar om te lezen wat je allemaal hebt meegemaakt.

  Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken.

 17. desiree

  Fijn om te lezen dat er toch wat ‘menselijke hulp’ is, ook al is het wat laat.
  Stap voor stap Cin, het is allemaal wel erg veel bij elkaar op een bord tesamen.
  Liefs van dees 😡

 18. sylvia

  Hoi Cindy,

  Ik weet dat we al geruime tijd geen contact meer hebben, maar ik wil jullie heel veel sterkte en succes wensen de komende tijd.

  Liefs,
  Sylvia

 19. Wat een toestand. Zorg goed voor jezelf hoor. Dat is belangrijk nu. En probeer er zoveel mogelijk over te schrijven. Hier of gewoon voor jezelf. Later zul je jezelf daar dankbaar voor zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft